مرصاد نیوز 03:24 - 1401/11/17
بررسی ابر چالش اعتیاد با حضور کارشناسان؛

کمبود مراکز نگهداری معتادین متجاهر در کرمانشاه بیداد می‌کند/ شمار جمعيت معتاد در کرمانشاه بالاتر از میانگین کشوری

مرصادنیوز: به‌منظور بررسی چالش اعتیاد، میزگردی با حضور کارشناسان دستگاه‌های اجرایی در استان کرمانشاه برگزار شد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی مرصاد، با توجه به اینکه شیوع اعتیاد یکی از پنج آسیب شناسایی شده در استان کرمانشاه است با هدف بررسی جوانب موضوع و ارائه راهکارهای پیشگیرانه و مقابله‌ای میزگردی با حضور کیوان گل‌آوری دبیر شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر استان کرمانشاه، محمد‌امین رحیمی معاون دادستان عمومي و انقلاب كرمانشاه،  سرهنگ سمین فلاحی، رئیس پلیس مبارزه با مواد مخدر استان کرمانشاه، دکتر باقرزاده جانشین معاونت درمان و امیریان کارشناس سلامت روان معاونت درمان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه برگزار شد.

مرصادنیوز: وضعیت شیوع خرید و فروش  مواد مخدر را در استان کرمانشاه چگونه ارزیابی می‌کنید؟

گل‌آوری: امروزه مواد مخدر بزرگترین چالش و مشکل در جهان است اما نحوه برخورد با این آسیب و کنترل آن به قوانین هر کشوری بستگی دارد.

سه کنوانسیون به‌عنوان اسناد جامع مبارزه با مواد مخدر در سال‌های 1361،1372 و1388 تدوین شدند اما به دلیل خوی استکباری و زیاده‌خواهی‌های قدرت‌های بزرگ این کنوانسیون‌ها نتوانستند انتظارات موجود را برآورده کنند در نتیجه سعی کردند آسیب مذکور را حذف یا شیب آن را کند کنند.

در شرایط فعلی درآمدهای حاصل از توزیع و فروش مواد مخدر بسیار بالا است به‌گونه‌ای که 75 درصد پول‌های کثیف و اموال نامشروع ناشی از خرید و فروش مواد مخدر است.

مبارزه با اعتیاد پدیده‌ای چند وجهی، سخت و هوشمندانه است و شبکه‌های توزیع و عرضه مواد مخدر نیز شبانه‌روزی کار می‌کنند.

همچنین باید گفت بر اساس آمار رسمی در سطح کشور پنج میلیون نفر معتاد وجود دارد که شمار آنها به حدود سه درصد جمعیت می‌رسد و بیش از 15 میلیون نفر با انگیزه‌های مادی در قاچاق مواد مخدر دارای شناسنامه هستند.

از سوی دیگر با تغییر ذائقه جوامع، نیازهای جدیدی را تعریف کرده اند به‌گونه‌ای‌  که شاهد تغییر مصرف مواد مخدر از سنتی به صنعتی و رشد فزاینده مواد مخدر از نوع روانگردان هستیم همچنین با کاهش سن اعتیاد مواجه‌ایم.

یکی از چالش‌های موجود قوانین مربوط به برخورد با توزیع‌کنندگان و قاچاقچیان مواد مخدر است که در این راستا لایحه قانونی تشدید مجازات مرتکبین جرائم مواد مخدر هنوز به قانون تبدیل نشده است.

تا مهر سال ۶۷ کمیته انقلاب اسلامی مجری برخورد با توزیع کنندگان مواد مخدر بود اما در سال ۶۷، ستاد مبارزه با مواد مخدر تشکیل و قانون مبارزه با مواد مخدر تصویب شد و تاکنون چند اصلاحیه با موضوعاتی چون درمان معتادین، اقدامات پیشگیری، تغییر نگرش، آموزش به خانواده ها انجام شد.

امروز در برنامه چهارم توسعه ارائه آموزش به خانواده‌ها پیش بینی شده در واقع از سال 67 سیاست‌های بالادستی ابلاغ شده و مبنای عمل قرار گرفته است

درحال حاضر 5.6 درصد جمعیت کشورمعتاد هستند که این عدد در کرمانشاه 5.9 درصد است و عموما معتادین در سنین 25 تا 64 ساله قرار دارند. همچنین استان کرمانشاه از نظر میزان مصرف مواد مخدر در رده های میانی کشور قرار داد.

شمار معتادین به‌صورت غیررسمی 83هزار و 500 نفر است که آمار واقعی بین دو تا پنج برابر این تعداد است همچنین امسال یک هزار معتاد متجاهر بر شمار معتادین نگه‌داری شده ِدر مراکز ماده 16 استان کرمانشاه افزوده شده است.

مواد مخدر طی چند مرحله دست به دست می‌شود و در نهایت با فرآوری مواد مخدر از خلوص آن کاسته می‌شود که شاید بتوان گفت دیگر مواد مخدر نیست بلکه در ترکیبات آن از سنگدان مرغ و آجر پودر شده،همچنین مواد منفجره از ترکیب فسفر و ید ساخته می‌شود

غالب  مواد مخدر در استان کرمانشاه به‌صورت سنتی مصرف بیشتری دارد هرچند که به سمت استفاده از روان گردان‌ها نیز پیش رفته‌ایم که مصرف آن سبب توهم زایی می‌شود.

شورای مبارزه با مواد مخدر نسبت به انجام سیاست گذاری،برنامه ریزی و هماهنگی‌ امور مربوطه اقدام می‌کند و کنون به‌صورت غیررسمی 30 دستگاه عضو ستاد مبارزه با مواد مخدر هستند.

همچنین معتادین پس از ترک نباید به حال خود رها شوند شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر برنامه‌هایی دارد در حالی که شهرداری از  این برنامه‌هاحمایت نمی‌کند.

مرکز صیانت و اشتغالزایی معتادین بهبود یافته به مساحت 20 هکتار در شهرستان کنگاور نیازمند جذب سرمایه‌گذار در بخش خصوصی است که قابلیت نگهداری 500 نفر را دارد.

درمان معتادین سخت‌ترین و پیچیده‌ترین کار است و رهبر انقلاب نیز اعتیاد را از جمله آسیب‌های اجتماعی خواندند که باید با آن مقابله شود.

همچنین برخی داروها نظیر ترامادول دارو قلمداد می‌شود در حالی که برای معتادین استفاده دارد دانه شاهدانه نیز در زمره مواد مخدر است در حالی که روان‌گردان است.

باقرزاده: در ساخت مواد روانگردان از ترکیباتی استفاده می‌شود که جزیی از داروهای قابل عرضه در داروخانه و حتی مورد استفاده در آشپرخانه‌ها استفاده می شود.

مافیای مواد مخدر درصدد فرهنگ‌سازی‌های غلط از جمله اینکه تریاک دوای هر دردی است درحالی که تریاک دوای درد است اما دوای مرض نیست اثر مثبتی بر روی مرض ندارد.

اعتیاد مبحثی چند وجهی است و در این راستا در حوزه درمان و بازتوانی معتادین کارهای خوبی انجام شده چه اینکه قبلا توزیع تریاک بر اساس کوپن انجام می‌شد اما اکنون  مبارزات چند جانبه‌ای در سطح کلان انجام می‌شود و اگر این اقدامات مقابله‌ای به صورت گسترده انجام نمی‌شد اکنون وضعیت بسیار بدتری داشتیم.

ترک اعتیاد روش درمانی منسوخ شده‌ای است و تنها برای برخی افراد امکان‌پذیر است برهمین اساس درصدد کاهش آسیب‌های مذکور هستیم.

معتادین متجاهر با توجه به انواع بیماری‌های خود طیف گسترده‌ای دارند از سوی ديگر بخشی از داروهای متادون در مراکز غیرمجاز نظیر عطاری‌ها عرضه می‌شود و این داروها در صورت نشت از مراکز ام ام تی با حجم توزیع شده آن در بازار همخوانی ندارد درواقع  افرادی که از توزیع متادون سود می‌برند اخباری جعلی مبنی بر عرضه متادون توسط مراکز ام‌ام‌تی را منتشر می‌کنند.

در بدبینانه‌ترین حالت ممکن 50 درصد متادون از مراکز مذکور به صورت خارج از شبکه عرضه می‌شود که بازهم به میزان عرضه خارج از شبکه در سطح شهر نمی رسد.

رحیمی: مجازات کشت مواد مخدر برای بار نخست پرداخت 10 تا 25 میلیون تومان است که میزان آن بازدارنده نیست. البته این حکم تا زمانی که محصول به گل تبدیل نشود صدق خواهد کرد.

معتادین متجاهر بر اساس مواد 15 و 16 قانون در مراکز مربوطه نگهداری می‌شوند که بر اساس کمیسیون ماده 15 افراد به‌صورت خود معرف تحت درمان  قرار می‌گیرند و مرکز ماده 16 نیز ظرفیت محدودی دارند برهمین اساس درصدد هستیم محل جدیدی برای نگهداری معتادین متجاهر فراهم کنیم.

مشکلی از نظر جمع‌آوری معتادین متجاهر وجود ندارد بلکه از نظر نگهداری آنها با مشکل مواجه هستیم که این مشکل با راه‌اندازی مرکز   صیانت و نگهداری معتادین متجاهر برطرف می‌شود.

مبنای مجازات افراد، قانون است که طبق آن مواد مخدر مکشوفه مشمول مجازات خواهد شد که با توجه به حرفه‌ای بودن برخی توزیع‌کنندگان مواد مخدر در امحای مواد، با دستور دادستان کرمانشاه امکنه عرضه مواد مخدر پلمب شده است.

در مبارزه با خرده‌فروشان مواد مخدر راه به جایی نمی‌بردیم برهمین اساس دستور تخریب املاک آنها صادر شد که البته جز تخریب راهکار دیگری وجود نداشت.

در راستای اصلاح قوانین، در سال 96 نیز قانون مبارزه با خرده فروشان و توزیع کنندگان مواد مخدر مورد اصلاح قرار گرفت.

فلاحی: بر اساس ابلاغ سیاست‌های کلان نظام اکنون ما پرچمدار مبارزه با مواد مخدر هستیم.

یکی از اولویت‌های 12 گانه نیروی انتظامی برخورد با توزیع کنندگان مواد مخدر است که البته مورد تاکید رهبر انقلاب نیز قرار دارد.

معتادین متجاهر چهره شهر را نازیبا کرده اند از سوی دیگر ما دارای مسئولیت سازمانی هستیم اما به دلیل در اختیار نداشتن فضای کافی برای نگهداری معتادین متجاهر نمی‌توانیم نسبت به جمع‌آوری آنها اقدام کنیم.

در استان کرمانشاه در زمینه ساماندهی معتادین متجاهر اقدامات خوبی انجام شده با این حال باید چاره‌ای برای جمع‌آوری معتادین متجاهر اندیشیده شود

از سوی دیگر ظرفیت مرکز ماده 16 ترک اعتیاد، 350 نفراست که اکنون 600 معتاد در آن نگهداری می‌شوند.

درحال حاضر سه هزار و 200 معتاد متجاهر در استان کرمانشاه وجود دارد که دو هزار نفر از این تعداد دستگیر نیستند. برهمین اساس نباید برای برخورد با معتادین متجاهر کمبود اعتبار را دستاویز کنیم.

همچنین چرخه درمان معتادین پس از ترک اعتیاد ناقص است برهمین اساس مراقبت‌های پس از درمان توسط خانواده بسیار حائز اهمیت است.

کمتر از پنج درصد معتادین درمان می‌شوند و مابقی به چرخه اعتیاد بازمی‌گردند. همچنین با وجود شیوع بیکاری، فقر، طلاق،120 هزار خانوار در استان کرمانشاه درگیر اعتیاد هستند درنتیجه داشتن نگاه سلبی از سوی دستگاه قضایی مورد تایید است.

امیریان: از زمان شیوع کرونا مراجعه به کلینیک‌های درمان سوءمصرف مواد مخدر افزایش يافته به‌گونه‌ای که یک هزار و 500 بیمار جدید شناسایی شده است و شمار بیماران تحت پوشش به ۲۲ هزار بیمار رسید.

گرانی مواد مخدر و ناخالصی مواد مخدر موجود در بازار از دیگر دلایل افزایش مراجعه به مراکز مذکور است.

مراکز درمان سو مصرف مواد تحت عنوان ماده 15 به ارائه خدمات درمانی و کاهش آسیب با تعرفه وزارت بهداشت می‌پردازند. در واقع تعرفه‌گذاری برای کلینیک‌های ترک اعتیاد بسیار کمتر از پولی است که برای خرید مواد مخدر هزینه می‌کنند.

در مراکز ام ام تی روانشناس، مددکار و‌پرستار مستقر هستند و داروی خالص با تعرفه دولتی و زیرنظر تیم پزشکی تجویز خواهد شد هرچند که این داروها از جمله شربت متادون در برخی از عطاری‌ها به صورت غیرمجاز  عرضه می‌شود. که البته قانون در این رابطه بازدارنده نیست.

اکنون 134 مرکز درمان سو مصرف مواد مخدر اعم از 10 مرکز دولتی و 124 مرکز خصوصی در استان کرمانشاه فعال است‌.

 

 

انتهای پیام/