مرصاد نیوز 00:34 - 1401/11/07
خبری از روش‌های زایمان طبیعی در کرمانشاه نیست؛

وعده‌های سر خرمن راه‌اندازی لیبر در آب و زایمان به‌اصطلاح بدون درد! / زایمان در آب؛ روشی خطرناک و منسوخ شده

مرصاد نیوز: متأسفانه در کلانشهر کرمانشاه امکانات لازم برای انجام زایمان طبیعی مطابق با استانداردهای روز دنیا که نه بلکه بر اساس استانداردهای استان‌های بزرگ هم فراهم نشده است.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی مرصاد، با وجود برشمردن عوارض زایمان سزارین و تلاش برای ترویج زایمان طبیعی در کلانشهر کرمانشاه بیش از نیمی از زنان شکم اولی سزارین می‌شوند که از امکانات ناکافی بیمارستان‌های زنان کرمانشاه حکایت دارد.

هیچ عقل سلیمی به‌راحتی حاضر به پذیرش پیامدهای منفی یک روش خطرناک چون عمل سزارین نیست اما شرایط در بیمارستان‌های کرمانشاه به‌گونه‌ای شده که برخی از مادران باردار به‌ناچار سزارین می‌شوند؛ عملی خطرناک و پرعارضه اما با درد و رنج کمتر!

بر در و دیوار بیمارستان‌های زنان کرمانشاه به‌وفور تبلیغات زایمان در آب، زایمان بدون درد و‌... دیده می‌شود درحالی که زایمان در آب روشی منسوخ و خطرناک معرفی شده و پزشکان زنان نیز به‌دلیل طولانی شدن روند زایمان در برابر زایمان به‌اصطلاح بدون درد مقاومت می‌کنند. کمبود متخصصان بیهوشی هم که قوز بالای قوز دیگری است.

بگذریم که در برخی از بیمارستان‌ها افراد ماما‌همراه پا در کفش پزشک می‌کنند و برای معروف شدن دست به کارهای خطرناکی می‌زنند بدتر اینکه مدام از فراهم‌شدن امکان حضور همسر در اتاق زایمان سخن گفته می‌شد اما در عمل خبری نیست که نیست.

متأسفانه زایمان طبیعی که برای بسیاری از مادران باردار به کابوس تبدیل شده در کرمانشاه خوشایند سازی نشده و حتی بسیاری از سخنان جذاب مسئولان هم مانند برخی از تبلیغات فریبنده در بیمارستان‌های شهر، وعده‌هایی شعاری است که محقق نخواهد شد.

روش زایمان در آب در بیمارستان حضرت معصومه انجام نمی‌شود

کیوان وسطی در گفتگو با خبرنگار مرصادنیوز، اظهار داشت: بیمارستان حضرت معصومه کرمانشاه دارای اتاق‌های تک نفره زايمان طبیعی است و امکان حضور همسر نیز در آن وجود دارد.

رئیس بیمارستان حضرت معصومه کرمانشاه افزود: اتاق‌های تک نفره مجهز به امکانات رفاهی لازم هستند.

وسطی خاطرنشان کرد: زایمان‌های بی‌درد در بیمارستان حضرت معصومه ۵۳ درصد زایمان‌ها را به‌خود اختصاص داده اند.

وی افزود: قبلا دفترچه‌های بیمه‌ای غیر تأمین اجتماعی در بیمارستان حضرت معصومه پذیرش نمی‌شدند اما بر اساس مصوبه مذکور تا آخر سال جاری بخش بی‌درد‌سازی زایمان‌های طبیعی برای همه دفترچه‌های مذکور رایگان شده است‌.

وسطی خاطرنشان کرد: تاکنون علت عدم انجام زایمان بدون درد، پذیرش نکردن مادران دارای دفترچه‌های درمانی غیر از تأمین اجتماعی، حضور همزمان متخصص بی‌هوشی در اتاق عمل که به دلیل کمبود نیرو در آن زمان امکان استفاده از خدمات زایمان بدون درد برای سایر مادران وجود نداشته همچنین عدم دستور انجام زایمان بی‌درد توسط برخی از متخصص زنان و زایمان بوده است.

به‌گفته رئیس بیمارستان حضرت معصومه کرمانشاه، روش‌های زایمان بدون درد استفاده از گاز انتونکس و بی‌دردی اپیدورال است که

بسیاری از پزشکان زنان از روش بی‌درد‌سازی زایمان‌ استقبال نمی‌کنند چون زمان زایمان را به تأخیر می‌اندازد و آنها خواستار انجام زایمان مادران بیمار خود در همان شیفت کاری‌شان هستند با این حال در بیمارستان حضرت معصومه بی‌درد‌سازی زایمان با دستور پزشک متخصص زنان و متخصص بیهوشی انجام می‌شود.

وسطی گفت: یک سوم زایمان‌های طبیعی در استان کرمانشاه در بیمارستان حضرت معصومه انجام می‌شود که شمار آن به ۳۰۰ زایمان در ماه می‌رسد درحالی که قبلا حدود ۴۰۰ زایمان طبیعی ماهیانه داشتیم.

رئیس بیمارستان حضرت معصومه کرمانشاه تصریح کرد: انجام زایمان در استان کرمانشاه نسبت به سال قبل ۱۰ درصد کاهش یافته است.

وسطی خاطرنشان کرد: همه امکانات لازم برای راه‌اندازی زایمان در آب فراهم شده اما این روش انجام نمی‌شود و به‌گفته متخصصین زنان این نوع زایمان منسوخ شده است.

وی افزود: معمولا پزشکان، مادران را به انجام‌ زایمان در آب سوق نمی‌دهند زیرا در دوران دانشجویی خود چنین تجربه‌ای ندارد.

وسطی گفت: تجهیزات زایمان در آب نسبت به اتاق زایمان طبیعی تنها یک وان اضافه‌تر دارد و دارای سایر امکانات اتاق زایمان است.

امکانات بی‌دردسازی زایمان طبیعی در استان کرمانشاه به اندازه شهرهای بزرگ نیست

الهه لطفی نیز در گفتگو با خبرنگار مرصادنیوز، اظهار داشت: این‌گونه نیست که زایمان در آب به‌طور کامل منسوخ شده باشد بلکه به‌دلیل شرایط کرونا مورد استقبال نیست.

وی با بیان اینکه زایمان در آب، برای داشتن زایمانی بهتر اثراتی مثبت به‌همراه دارد، افزود: زایمان طبیعی واقعا با عوارض کمتری نسبت به سزارین همراه است.

این مامای فعال در بخش دولتی گفت: امکانات بی‌دردسازی زایمان طبیعی در استان کرمانشاه به اندازه پایتخت و شهرهای بزرگ کشور فراهم نشده‌است.

لطفی تصریح کرد: حضور همسر در انجام زایمان طبیعی بسیار تأثیرگذار است، در حالی که در کرمانشاه این شرایط فراهم نشده است.

عملا زایمان بدون درد وجود ندارد

حاصلی در گفتگو با خبرنگار مرصادنیوز، اظهار داشت: زایمان طبیعی از شدیدترین دردها پس از سکته قلبی است و درد آن به میزان خرد ‌شدن همزمان ۴۰ استخوان است که همین سبب ترس از آن شده است.

مدیر دفتر خدمات پرستاری بیمارستان معتضدی افزود: شنیدن تجارب ناخوشایند دیگران در زایمان طبیعی، ترس را افزایش می‌دهد درنتیجه درد نیز بیشتر می‌شود.

حاصلی گفت: عملا زایمان بدون درد وجود ندارد بلکه باید به‌سمت خوشایند‌سازی زایمان طبیعی پیش برویم زیرا درد زایمان دردی شیرین است که به تولد نوزاد منجر می‌شود.

وی با تاکید بر نقش فرهنگ‌سازی در افزایش استقبال مادران از زایمان طبیعی، افزود:  برخی از مادران در کلاس‌های آمادگی زایمان حضور نمی‌یابند و البته ممکن است در مواردی سطح کلاس‌ها نیز چندان بالا نباشد.

مدیر دفتر خدمات پرستاری بیمارستان معتضدی خاطرنشان کرد: تجربه خوب مادرانی که زایمان طبیعی دارند، بهترین روش تبلیغ برای ترویج این نوع زایمان است.

حاصلی تصریح کرد: در بیمارستان معتضدی کرمانشاه دو اتاق خصوصی زایمان داریم که مجهز به تجهیزات لازم است و در آن امکاناتی چون موسیقی درمانی، رایحه درمانی، استفاده از توپ، ماساژ آب گرم و سرد فراهم شده است.

مدیر دفتر خدمات پرستاری بیمارستان معتضدی گفت: مادران هنگام زایمان باید درد طبیعی خود را بپذیرند البته رفتار ماما و پرسنل هم بسیار اثرگذار است.

حاصلی با بیان اينكه به‌درخواست مادران امکان استفاده از روش‌های کاهش درد زایمان با استفاده از روش‌های دارویی وجود دارد، اذعان کرد: برای مادرانی که آستانه تحمل درد پایین‌تری دارند از گاز انتونکس یا آمپول‌های دارویی استفاده می‌شود.

وی افزود: اگرچه حضور همسر  در هنگام زایمان به تسهیل روند آن کمک می‌کند، مادران در هنگام‌ زایمان چندان مایل به حضور همسرشان نیستند.

حاصلی گفت: در بیمارستان معتضدی کرمانشاه کلاس‌های آمادگی زایمان در تمام ایام هفته برای مادرانی که در هفته ۲۰ تا ۳۶ قرار دارند، برگزار می‌شود همچنین این مادران از حضور مربی یوگا نیز بهره‌مند می‌شوند.

مدیر دفتر خدمات پرستاری بیمارستان معتضدی تصریح کرد: از آنجا که روش زایمان در آب برای مادر و نوزاد عوارضی دارد در بیمارستان معتضدی کرمانشاه درصدد راه‌اندازی روش لیبر در آب هستیم که در آن مادر مراحل قبل از زایمان را در آب سپری می‌کند اما مرحله زایمان، خارج از آب انجام می‌شود.

ایران در زمره کشورهای رکوردار در انجام عمل سزارین است

عبدالله سعادت‌فر در گفتگو با خبرنگار مرصادنیوز، اظهار داشت: مادران به‌دلیل محبت مادری درد زایمان را متحمل می‌شوند اما اگر این محبت نبود کسی حاضر به تحمل درد زایمان نبود.

رئیس بیمارستان معتضدی کرمانشاه با برشمردن عوارض سزارین، افزود: در روش سزارین اگرچه مادر درد کمتری را متحمل می‌شود اما زجر بیشتری خواهد کشید.

سعادت‌فر تصریح کرد: علاوه بر برگزاری کلاس‌های آمادگی زایمان، مراقبت‌های قبل و پس از بارداری و ارائه مشاوره‌ با موضوع مسائل جنسی پس از زایمان در بیمارستان معتضدی کرمانشاه انجام می‌شود.

وی با اشاره به اثرگذاری منفی آمار سزارین بر روی شاخص‌های سلامت، عنوان کرد: بر انجام زایمان طبیعی در شکم اول تاکید می‌شود زیرا سزارین روش جراحی کمک درمانی محسوب می‌شود و باید در شرایطی که سلامت مادر یا نوزاد در خطر است، انتخاب شود.

سعادت‌فر با تاکید بر اینکه انجام سزارین به صورت خودخواسته کاملا اشتباه است، گفت: روش سزارین بسیار پرمخاطره است و عوارض بلندمدتی دارد همچنین از نظر مباحث روانشناسی برقراری ارتباط میان مادران با زایمان طبیعی و نوزادان آنها بهتر است.

وی با بیان اینکه نباید در انتخاب روش زایمان انتفاع مالی پزشکان درنظر گرفته شود، زیرا چنین آسیبی گریبانگیر خودشان خواهدشد، افزود: باید در این زمینه از برخورد‌های سلیقه‌ای اجتناب شود.

رئیس بیمارستان معتضدی کرمانشاه تصریح کرد: شمار سزارین در میان کشورهای پیشرفته چندان بالا نیست و ایران در زمره کشورهای رکوردار در انجام عمل سزارین است.

سعادت‌فر با تاکید بر اینکه ایران جزو هفت کشور نخست با بالاترین آمار سزارین قرار دارد،گفت: در صورت استمرار این وضعیت فاجعه انسانی ایجاد خواهد شد.

وی با اشاره به وضعیت خوب دسترسی به امکانات درمانی و مراقبت‌های سلامت و روستایی، به‌منظور ترویج زایمان طبیعی، افزود: مادرانی که سزارین کرده‌اند شانس فرزندآوری کمتری دارند همچنین در این مادران عوارض جراحی در بارداری‌های سوم و چهارم بیشتر است.

سعادت‌فر با بیان اینکه درصد بسیاری از مادرانی که در زایمان اول سزارین کرده‌اند در بارداری‌های بعدی به‌ صورت طبیعی زایمان می‌کنند، تصریح کرد: میانگین نرخ باروری در استان کرمانشاه ۱.۶ درصد است درحالی که این عدد در کشور ۱.۷ درصد است.

وی از تشکیل کمیته ترویج زایمان طبیعی در کرمانشاه خبر داد و افزود: در ماه‌های آغازین سال جاری میزان سزارین در بیمارستان معتضدی ۵۴ درصد بود و با توجه به اینکه این بیمارستان بالاترین شمار موالید را دارا است اکنون این میزان را به ۴۲ درصد کاهش داده‌ایم.

آمار سزارین در کرمانشاه پایین‌تر از میانگین کشوری است

ایزدی در گفتگو با خبرنگار مرصادنیوز، با بیان اینکه زایمان طبیعی بر سزارین ارجحیت دارد، اظهار داشت: سزارین عمل جراحی بزرگی است که عوارض خود را دارد چه اینکه بسیاری از جراحی‌های کوچک نیز با عوارضی همراه هستند.

وی خونریزی دوبرابری، طولانی شدن دوره نقاهت، ایجاد عوارض مدیکال، ایجاد تغییرات در سیستم بدن، چسبندگی‌ها و مشکلات شکمی را از جمله عوارض سزارین دانست و افزود: البته اگر جراحی سزارین به‌طور اورژانسی ایجاد شود عوارض کمتری خواهد داشت.

ایزدی خاطرنشان کرد: آنچه سبب وحشتناک جلوه دادن زایمان طبیعی شده ناشی از اثرات فرهنگی و محیطی است و این ترس حتی پیش از مواجهه مادران با این نوع زایمان است.

وی عنوان کرد: به‌طور خدادادی انقباضات پیش از زایمان طبیعی در بدن تعبیه شده همچنین پس از زایمان با ترشح هورمونی در بدن مادر نشاط ایجاد می‌شود که مادر دردها را از یاد ببرد.

کارشناس برنامه ترویج زایمان طبیعی دفتر مامایی معاونت درمان استان کرمانشاه گفت: اگر با این دید به زایمان طبیعی نگاه کنیم که روندی عادی مثل سایر امور است مواجهه با آن بهتر است.

ایزدی با اشاره‌به قدرت خداوند در همکاری جنین با مادر در زایمان طبیعی که از نظر علمی نیز قابل استناد است، خاطرنشان کرد: بارداری موهبتی بزرگ از سوی خداوند است و اگر در فرآیند زایمان هم دخالت های فرهنگی و اجتماعی نباشد مادران به‌راحتی می توانند آن را پشت سر بگذارند.

وی افزود: آمار سزارین شکم اول در سطح  کشور 54 درصد است و شمار آن در استان کرمانشاه حدود سه تا چهار درصد از میانگین کشوری پایین‌تر است.

ایزدی خاطرنشان کرد: عوامل بسیاری بر روی  تصمیم‌گیری مادران راجع‌به زایمان طبیعی  یا سزارین اثر خواهدگذاشت و عامل فرهنگی از نقش قابل توجهی برخوردار است‌.

کارشناس برنامه ترویج زایمان طبیعی دفتر مامایی معاونت درمان استان کرمانشاه گفت: باید به زایمان طبیعی به چشم یک توانمندی زنانه نگریسته شود.

ایزدی خاطرنشان کرد: در کشورهای پیشرفته می‌بینیم که زنان به زایمان طبیعی به‌عنوان قدرت زنانه نگاه می‌کنند در حالی که در کشور ما شاهد تغییرات فرهنگی هستیم و به‌دنبال آن نیز فرهنگ زایمان طبیعی تحت‌الشعاع قرار گرفته‌است.

به‌گفته کارشناس برنامه ترویج زایمان طبیعی دفتر مامایی معاونت درمان استان کرمانشاه، اکنون به جراحی سزارین با نگاه چشم و هم چشمی نگریسته می‌شود.

ایزدی با بیان اینکه در بیمارستان‌های کرمانشاه امکاناتی برای زایمان طبیعی راحت وجود دارد، تصریح کرد: این زایمان هم دردهایی دارد که البته قابل تحمل است با این‌حال افزون بر ضرورت تغییر سبک زندگی مادران و داشتن ورزش، امکانات موجود در بیمارستان ها نیز حائز اهمیت است.

وی افزود: از سال 1393 به‌دنبال اجرای طرح تحول نظام سلامت به‌سمت استقرار و تجهیز اتاق‌های خصوصی زایمان پیش رفتیم تا مادران با همراه خود در این اتاق‌ها حضور یابند.

کارشناس برنامه ترویج زایمان طبیعی دفتر مامایی معاونت درمان استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: اکنون در سطح شهرستان‌ها و بیمارستان حضرت معصومه و امام رضا اتاق‌های خصوصی با امکانات لازم از جمله امکانات کنترل سلامت مادر و جنین وجود دارد.

ایزدی اذعان کرد: مادران باردار هنگام زایمان طبیعی می‌تواننند ماما همراه داشته‌باشند که وی فردی با مدرک کارشناس مامایی است که دوره‌های ماساژ، آرامش و زایمان فیزیولوژیک را گذرانده و در فرآیند زایمان به مادر کمک می کند.

وی افزود: کلاس‌های آمادگی زایمان برای مادران باردار در بیمارستان معتضدی و نیز در سطح شهرستان‌ها و در پنج مرکز خصوصی  برگزار می‌شود در واقع مادران از هفته بیستم بارداری آموزش‌های مرتبط با سبک زندگی سالم، سلامت مادر و نوزاد و‌‌... را فرا می‌گیرند.

ایزدی با بیان اينكه تغییرات فرهنگی بسیار زمان بر است، گفت: زایمان بدون درد مگر در حالت بیهوشی در هیچ جای دنیا وجود ندارد  حتی سزارین هم با درد همراه است.

وی با تاکید بر اینکه جراحی سزارین انتخاب نادرستی است، عنوان کرد: هر نوع زایمانی رنج‌هایی خاص خود را دارد و مادر با انتخاب هر روش زایمان تصمیم می‌گیرد که قبل از زایمان یا بعد آن آن درد داشته باشد.

ایزدی با پذیرش این موضوع که در کرمانشاه مادر در انتخاب نوع زایمان نقشی ندارد، گفت: در برخی از استان ها که نوع زایمان توسط مادر انتخاب می‌شود مراکز مشاوره مامایی دایر است و با وجود امکان انتخاب نوع زایمان توسط مادر، آنها خواستار زایمان طبیعی هستند و از آن رضایت دارند.

وی افزود: تمایل به سزارین باید آگاهانه باشد زیرا سزارین یک جراحی است و گاهی برای نجات جان مادر و نوزاد لازم است تاجایی که طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت، حدود 20 تا 35 درصد زایمان‌ها باید به‌صورت سزارین انجام شود و این موضوع اجتناب‌ناپذیر است.

ایزدی با بیان اينکه اکنون بیمارستان‌های حضرت معصومه و امام رضا دارای اتاق‌های زایمان خصوصی هستند، گفت: موضوع عدم امکان همراهی همسران در اتاق زایمان در مسائل فرهنگی ریشه دارد.

به گزارش شبکه اطلاع رسانی مرصاد، با پذیرش عوارض کمتر زایمان طبیعی نسبت به سزارین و با توجه به آثار مثبت جمعیتی این روش انتظار می‌رود متولیان حوزه سلامت با جدیت درصدد فراهم‌سازی امکانات روز کشور برای کلانشهری چون کرمانشاه برآیند زیرا استمرار شرایط فعلی مبنی بر فزونی گرفتن آمار سزارین بر زایمان طبیعی با وجود غیر انتخابی‌ بودن روش زایمان در کرمانشاه زنگ خطری است که به‌صدا درآمده است.

 

انتهای پیام/