حالت تاریک
دوشنبه, 30 تیر 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
خشک‌شدن سراب‌ها، زنگ خطر بحران آب در کرمانشاه
مدیرعامل شرکت آبفای استان کرمانشاه هشدار داد:

خشک‌شدن سراب‌ها، زنگ خطر بحران آب در کرمانشاه

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه از کاهش شدید بارش‌ها و اثرات آن بر منابع آبی استان خبر داد و گفت: در پی کاهش بارش‌ها، برخی منابع تأمین‌کننده آب استان کرمانشاه خشک شده است.

رضا داوودی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: در پی کاهش شدید بارندگی‌ها در استان کرمانشاه، در سال گذشته حدود ۴۰ درصد کاهش بارش در سطح استان گزارش شده و در برخی مناطق مانند کنگاور این کاهش تا ۶۰ درصد نیز رسیده است.

وی افزود: این کاهش بارش‌ها مستقیماً بر منابع آبی استان اثر گذاشته و موجب افت سطح آب‌های زیرزمینی، افزایش عمق چاه‌ها و خشک‌شدن کامل برخی سراب‌ها و چشمه‌ها شده است.

به گفته مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه، سراب ارکوازی و سراب یاوری که پیش‌تر از منابع تأمین آب شهرستان اسلام‌آبادغرب بودند، نیز به‌طور کامل خشک شده است. 

وی وضعیت منابع آبی در مناطقی از جمله روانسر را نگران‌کننده توصیف کرد و از کاهش محسوس جریان‌های آب سطحی خبر داد.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه تأکید کرد: با وجود این وضعیت بحرانی، تنها حدود ۲ درصد جمعیت شهری استان با تنش آبی جزئی مواجه‌اند و بیشتر نقاط شهری استان به خوبی مدیریت و پایش می‌شوند.

وی بیان کرد: در برخی محلات شهر کنگاور، شاهو و نوسود مشکلاتی وجود داشته اما این موارد در حال رفع است و انتظار می‌رود تا دو هفته آینده تنش آبی در کل استان به کمتر از ۰/۵ درصد جمعیت برسد، که دستاورد مهمی در مقیاس ملی محسوب می‌شود.

رضا داوودی با تأکید بر اینکه این میزان موفقیت کافی نیست، افزود: باید در کنار مدیریت فعلی، به دنبال شناسایی منابع جدید آبی باشیم. 

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه، اصلاح شبکه‌های فرسوده و کاهش هدررفت آب را از اولویت‌های کاری آبفای کرمانشاه عنوان کرد.

وی از مردم خواست تا با رعایت الگوی مصرف و پرهیز از مصارف غیرضروری، به پایداری تأمین آب در تابستان کمک کنند و اشاره کرد: متأسفانه برخی شهروندان آب شرب را برای مصارفی مانند شستشوی حیاط یا خودرو به کار می‌برند که کاملاً نادرست است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه تصریح کرد: آبی که برای آشامیدن تأمین می‌شود، با صرف هزینه‌های سنگین و انتقال از منابعی مانند سد گاوشان و با تونل‌های طولانی به شهرها منتقل می‌شود و نباید به سادگی برای مصارف غیرضروری هدر رود.

داوودی گفت: متأسفانه برخی مشترکان بدون مجوز پمپ را مستقیماً به شبکه آب شهری متصل می‌کنند که کاملاً غیرقانونی است و ما برخورد جدی با این افراد خواهیم داشت و اخطاردهی رسمی به این مشترکان از ابتدای سال جاری به صورت رسمی آغاز شده است.

وی ادامه داد: اگر این مشترکان نسبت به قطع پمپ‌های غیرمجاز اقدام نکنند، جریمه‌هایی چند برابر هزینه خرید مخزن برای آن‌ها در نظر گرفته خواهد شد و حتی پرونده آن‌ها به دستگاه قضائی ارسال می‌شود.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه تأکید کرد: آب، یک منبع عمومی است و دست‌درازی به آن مصداق تخلف از حقوق عمومی است، معاونت پیشگیری از جرم قوه قضائیه نیز به طور فعال در این حوزه ورود کرده است.

داوودی در خصوص راهکارهای جایگزین برای تأمین آب در شرایط کم‌آبی، به استفاده از پساب شهری اشاره کرد و گفت: کرمانشاه از استان‌های پیش‌رو در این زمینه است و هم‌اکنون ۴۲ میلیون مترمکعب پساب برای استفاده در کشاورزی و صنعت آماده واگذاری است.

وی گفت: قانونی تحت عنوان بازتخصیص تصویب شده که صنایع و بخش‌هایی که از منابع زیرزمینی استفاده می‌کنند، باید به سمت بهره‌برداری از پساب حرکت کنند که این اقدام هم‌اکنون در استان در حال اجراست.

داوودی بیان کرد: در صورت نیاز، پساب‌ها می‌توانند حتی به‌عنوان منابع جایگزین آب شرب در شرایط اضطراری مورد استفاده قرار گیرند و در غیر این صورت، این منابع باید به‌صورت ذخیره نگهداری شوند چون جایگزینی برای منابع فسیلی آب وجود ندارد.

وی اضافه کرد: بر اساس سند سازگاری با کم‌آبی که با مشارکت چندین دستگاه تدوین شده، الگوی کشت نیز تغییر کرده و بسیاری از مزارع نامتعارف و پرمصرف مانند برنج امحا شده‌اند و این اقدامات با همراهی مسئولان جهاد کشاورزی و استانداری انجام گرفته است.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه با اشاره به نقش فرمانداران و نظارت میدانی، گفت: بر کشت‌های چندمرحله‌ای نیز کنترل جدی وجود دارد و نیروی انتظامی و دادگستری نیز در اجرای مصوبات این سند مشارکت فعال دارند و با متخلفان برخورد قانونی انجام می‌گیرد.

داوودی با اشاره به اینکه یکی دیگر از تهدیدهای مهم، برداشت‌های غیرمجاز از شبکه آب و انشعابات غیرقانونی است، افزود: در این زمینه نیز برخوردهای قاطع در حال انجام است و شرکت آب منطقه‌ای نیز در انسداد چاه‌های غیرمجاز نقش مؤثری ایفا کرده است.

وی گفت: به منظور جلوگیری از قطع خدمات آب‌رسانی در هنگام قطع برق، با حمایت مسئولان استانداری مجوز خرید دیزل‌ژنراتور از محل اعتبارات مدیریت بحران اخذ شده و اکنون تعداد قابل توجهی از این تجهیزات خریداری و نصب شده‌اند.

وی افزود: با نصب دیزل‌ژنراتورها، حتی در شرایط قطع کامل برق نیز امکان تأمین آب شرب در شبکه‌های توزیع فراهم شده است، برخی از این تجهیزات هم‌اکنون فعال‌اند و بخشی دیگر نیز در حال خریداری و نصب هستند.

مدیرعامل شرکت آبفای کرمانشاه از اهمیت آموزش و اطلاع‌رسانی در زمینه مصرف بهینه آب سخن گفت و تصریح کرد: الگوی مصرف ماهیانه برای هر خانوار ۱۲ مترمکعب در نظر گرفته شده است و اگر هر خانواده‌ای این میزان را رعایت کند، مبلغ پرداختی آن‌ها برای آب کمتر از قیمت یک نوشابه خواهد بود.

وی اضافه کرد: در صورتی‌ که مصرف مشترکان از این حد فراتر رود، تعرفه‌ها به صورت پلکانی افزایش پیدا می‌کند و در نتیجه مشترکان پرمصرف و بدمصرف باید هزینه بیشتری بپردازند که یک جریمه اقتصادی تلقی می‌شود.

داوودی گفت: در مقابل، خوش‌مصرف‌ها مشوق‌هایی خواهند داشت که مهم‌ترین آن‌ها کاهش قابل توجه هزینه آب است و به عبارتی خودِ رعایت الگوی مصرف، پاداشی برای مصرف‌کنندگان منضبط محسوب می‌شود.

وی با اشاره به آینده گرم استان گفت: ما در آستانه روزهای بسیار گرم هستیم و شدت گرما در روزهای آتی بیشتر خواهد شد، با همکاری مردم و اجرای دقیق طرح‌های ما، امیدواریم بتوانیم از این تابستان با موفقیت عبور کنیم.

مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان کرمانشاه در پایان گفت: مدیریت منابع آب مسئولیتی اجتماعی است که همه ما، از نهادهای اجرایی گرفته تا شهروندان باید برای حفظ آن تلاش کنیم.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!