حالت تاریک
دوشنبه, 08 اردیبهشت 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
بازار سنتی کرمانشاه از طولانی‌ترین بازارهای کشور است
کارشناس پژوهشی اداره‌کل میراث فرهنگی کرمانشاه:

بازار سنتی کرمانشاه از طولانی‌ترین بازارهای کشور است

کارشناس پژوهشی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمانشاه با بیان اینکه بازار سنتی کرمانشاه متعلق به دوران زندیه است، گفت: یکی از طولانی‌ترین بازارهای کشور است که هنوز زیبایی‌های سنتی خود را حفظ کرده است.

علیرضا مرادی‌ بیستونی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: بازار سنتی کرمانشاه یکی از طولانی‌ترین بازارهای ایران به شمار می‌رود که تاریخ ساخت آن به اواخر دوران زندیه باز می‌گردد. 

این کارشناس پژوهشی اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمانشاه افزود: بازار کرمانشاه در آن زمان جزو بخش اصلی شهر بوده و برای ورود به کرمانشاه، مسافران باید از مسیرهایی که به دروازه‌های ورودی بازار منتهی می‌شد، عبور می‌کردند. این مسیرها به عنوان راه‌های تردد مسافران، گردشگران، خریداران و کسبه شناخته می‌شدند.

وی با بیان اینکه بازار کرمانشاه از ۱۸ راسته تشکیل شده، گفت: هرکدام به یک صنف خاص اختصاص دارد که از مهم‌ترین بخش‌های این بازار می‌توان به بازار زرگرها، تاریکه بازار، بازار ادویه‌فروشان، بازار اسلامی، بازار آهنگرها، بازار مسگرها، بازار بنکدارها، بازار ابزارها، بازار صحافان، بازار سراج‌ها و بازار صندوق‌فروشان اشاره کرد.

این کارشناس پژوهشی میراث فرهنگی استان کرمانشاه خاطرنشان کرد: ورودی‌های بازار در گذشته از سمت پل کهنه کرمانشاه و دروازه اصفهان بود که به مجموعه بازار و بخش‌های مختلف آن راه پیدا می‌کرد. بازار ورودی دیگری به نام «در طویله قشون» داشت که در نزدیکی پارک شیرین امروزی قرار داشت. در داخل بازار، مدارس، سراها و کاروانسراهای متعددی همچون سرای همدانی‌ها، سرای اصفهانی‌ها و مدرسه نواب وجود داشتند.

وی توضیح داد: فضای تاریکه بازار به گونه‌ای طراحی شده بود که کاروان‌هایی که به شهر وارد می‌شدند، از در ورودی این بخش وارد شده و پس از اتمام کار خود در بازار، از در خروجی آن خارج می‌شدند. 

مرادی بیستونی تصریح کرد: این طراحی خاص به این دلیل بود که فضای داخلی بازار هیچ راهی به بیرون نداشت و کاروان‌ها برای تردد از این مسیر خاص استفاده می‌کردند. این ویژگی‌ها نشان‌دهنده اهمیت برنامه‌ریزی دقیق و نیاز به نظم در تردد و فعالیت‌های اقتصادی آن دوره بوده است.

وی گفت: در این مجموعه تاریخی، تعدادی مسجد نیز ساخته شده که درب آن‌ها همچنان به روی نمازگزاران باز است. از جمله این مساجد می‌توان به مسجد بنکدارها، مسجد نواب و مسجد عمادالدوله اشاره کرد؛ همچنین، حمام‌هایی چون حمام حاج شهبازخان و تکایایی مانند تکیه بیگلربیگی و تکیه معاون‌الملک در بازار واقع شده‌اند.

مرادی بیستونی گفت: معماری بازار کرمانشاه به گونه‌ای است که هنوز زیبایی‌های سنتی و اصالت خود را حفظ کرده است، پایه‌ها و دیوارهای این بازار از آجر ساخته شده‌اند و گنبدهای آجری که بر فراز برخی از حجره‌ها و راسته‌ها قرار دارد، به عنوان نمادهای معماری اصیل ایرانی و سنتی شناخته می‌شوند.

این کارشناس پژوهشی میراث فرهنگی استان کرمانشاه با بیان اینکه بازار کرمانشاه هم اکنون به عنوان یکی از جاذبه‌های گردشگری و اقتصادی شهر، محسوب می‌شود، خاطرنشان کرد: علاوه بر سوغاتی‌های محلی، این بازار مکانی جذاب برای گردشگران به شمار می‌آید.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!