
و لیس الذکر کالانثی؛
جایگاه والای دختران در اسلام ابدی است
حضرت معصومه (س)، بانویی برجسته از اهل بیت (ع)، با علم، تقوا و وفاداری به ولایت، الگویی بینظیر برای دختران مسلمان است و در تاریخ تشیع جایگاه ویژهای دارند. شخصیت ایشان در زمینههای علمی، اخلاقی و معنوی همواره ستایش شده است.
به گزارش خبرنگار گروه فرهنگی شبکه اطلاعرسانی «مرصاد»؛ حضرت معصومه (س) در روز اول ذیقعده سال ۱۷۳ هجری، در شهر مدینه چشم به جهان گشود. این بانوی بزرگوار، از همان آغاز، در محیطی پرورش یافت که پدر و مادر و فرزندان، همه به فضائل اخلاقی آراسته بودند.
عبادت و زهد، پارسایی و تقوا، راستگویی و بردباری، استقامت در برابر ناملایمات، بخشندگی و پاکدامنی و نیز یاد خدا، از صفات برجسته این خاندان پاکسیرت و نیکوسرشت به شمار میرفت. پدران این خاندان، همه برگزیدگان و پیشوایان هدایت، گوهرهای تابناک امامت و سکانداران کشتی انسانیت بودند.
سرچشمه دانش
حضرت معصومه (س) در خاندانی که سرچشمه علم، تقوا و فضائل اخلاقی بود، پرورش یافت. پس از آنکه پدر بزرگوار آن بانوی گرامی به شهادت رسید، فرزند ارجمند آن امام، یعنی حضرت رضا (ع) عهدهدار امر تعلیم و تربیت خواهران و برادران خود شد و مخارج آنها را نیز بر عهده گرفت.
در اثر توجهات زیاد آن حضرت، هر یک از فرزندان امام کاظم (ع) به مقامی والا دست یافتند و زبانزد همگان شدند.
ابن صباغ ملکی در این باره میگوید: هر یک از فرزندان ابیالحسن موسی معروف به کاظم، فضیلتی مشهور دارند. بدون تردید بعد از حضرت رضا (ع) میان فرزندان امام کاظم (ع)؛ حضرت معصومه (س) از نظر علمی و اخلاقی، والا مقامترین آنها است.
در حقیقت از اسامی، لقبها، تعریفها و توصیفاتی که ائمه اطهار (ع) از ایشان کردهاند، آشکار میشود و این حقیقت را روشن میسازد که ایشان نیز چون حضرت زینب (س) عالمه غیر معلمه بوده است.
مظهر فضائل
حضرت فاطمه معصومه (س) مظهر فضائل و مقامات است. روایات معصومان (ع) فضیلتها و مقامات بلندی را به آن حضرت نسبت میدهد.
امام صادق (ع) در اينباره میفرمایند: آگاه باشید که برای خدا حرمی است و آن مکه است و برای پیامبر خدا حرمی است و آن مدینه است و برای امیرمؤمنان حرمی است و آن کوفه است. بدانید که حرم من و فرزندانم بعد از من، قم است. آگاه باشید که قم، کوفه کوچک ماست، بدانید بهشت هشت دروازه دارد که سه تای آنها به سوی قم است. بانویی از فرزندان من به نام فاطمه، دختر موسی، در آن جا رحلت میکند که با شفاعت او، همه شیعیان ما وارد بهشت میشوند.
مقام علمی حضرت معصومه (س)
حضرت معصومه (س) از جمله بانوان گرانقدر و والا مقام جهان تشیع است و مقام علمی بلندی دارد. نقل شده که روزی جمعی از شیعیان، به قصد دیدار حضرت موسی بن جعفر (ع) و پرسیدن پرسشهایی از ایشان، به مدینه منوره مشرف شدند. چون امام کاظم (ع) مسافرت بود، پرسشهای خود را به
حضرت معصومه (س) که در آن هنگام کودکی خردسال بیش نبود، تحویل دادند. فردای آن روز برای بار دیگر به منزل امام رفتند، ولی هنوز ایشان از سفر بازنگشته بود.
پس به ناچار، پرسشهای خود را باز خواستند تا در مسافرت بعدی به خدمت امام برسند، غافل از این که حضرت معصومه (س) جواب پرسشها را نگاشته است. وقتی پاسخها را ملاحظه کردند، بسیار خوشحال شدند و پس از سپاسگزاری فراوان، شهر مدینه را ترک گفتند. از قضای روزگار در بین راه با امام موسی بن جعفر (ع) مواجه شده، ماجرای خویش را باز گفتند. وقتی امام پاسخ پرسشها را مطالعه کردند، سه بار فرمود: پدرش فدایش.
امام رضا (ع) و لقب حضرت معصومه (س)
حضرت فاطمه معصومه (س) بانویی بهشتی، غرق در عبادت و نیایش، پیراسته از زشتیها و شبنم معطر آفرینش است. شاید یکی از دلایل «معصومه» نامیدن این بانو، آن باشد که عصمت مادرش حضرت زهرا (س) در او تجلییافته است.
بر اساس پارهای از روایات، این لقب از سوی امام رضا (ع) به این بانوی والامقام تعیین شده است؛ چنان که فقیه بلنداندیش و سپیدسیرت شیعه، عالمه مجلسی رحمةالله میگوید: امام رضا (ع) جایی فرمود: هرکس معصومه را در قم زیارت کند، مانند کسی است که مرا زیارت کرده است.
کریمه اهل بیت (ع)
حضرت معصومه (س) در زبان دانشمندان و فقیهان گرانقدر شیعه، به لقب کریمه اهل بیت یاد میشود. از میان بانوان اهل بیت، این نام زیبا تنها به آن حضرت اختصاص یافته است.
سرآمد بانوان
فاطمه معصومه (س) برای شخصیت فردی و کمالات روحی، در بین فرزندان موسی بن جعفر بعد از برادرش، علی بن موسیالرضا (ع) در والاترین رتبه جای دارد. این در حالی است که بنا بر مستندات رجالی، فرزندان دختر امام کاظم (ع) دست کم ۱۸ تن بودهاند و فاطمه در بین این همه بانوی گرانقدر، سرآمد بوده است.
تمام این مواردی که مطرح شد در وصف حضرت معصومه (س) تنها گوشه از صفات و فضائل بینظیر و بیبدیل این بانوی بزرگوار است. پس چه الگویی بالاتر و والاتر از حضرت معصومه (س) برای دختران و بانوان میتواند باشد؟
حضرت معصومه الگوی کمنظیر اخلاق
سلمه امجدیان، مدیر حوزه علمیه خواهران نرجسیه شهرستان سنقر در گفتگو با خبرنگار فرهنگی شبکه اطلاعرسانی مرصاد؛ اظهار داشت: امروز مفتخرم که درباره بانویی سخن بگویم که نه تنها در تاریخ تشیّع بلکه در تاریخ انسانیت، جایگاه والایی دارد. حضرت فاطمه معصومه (س) دختر موسی بن جعفر، امام کاظم (ع) و خواهر امام رضا (ع) است؛ بانویی که به پاکی، علم، ایمان و ولایتمداری شهرت دارد.
وی افزود: نخستین ویژگی بارز حضرت معصومه (س)، مقام علمی ایشان است. از نقلهای تاریخی بر میآید که ایشان از شاگردان پدر و برادر بزرگوارشان بوده و در علم و معرفت، مرتبهای بس والا داشتهاند؛ تا جایی که برخی از علمای شیعه ایشان را در زمرهی « محدثات» یعنی بانوان روایتگر احادیث اهل بیت (ع) دانستهاند.
امجدیان در ادامه بیان داشت: ویژگی دیگر حضرت، مقام شفاعت و کرامت ایشان است. امام رضا (ع) درباره ایشان فرمودند: «مَن زارَ المعصومةَ بِقُمّ کَمَن زارَنی»؛ کسی که حضرت معصومه را در قم زیارت کند، گویا مرا زیارت کرده است. این حدیث بهخوبی نشاندهنده عظمت روحی و نورانیت وجود ایشان است.
وی عنوان کرد: حضرت معصومه (س) نمونهای از ولایتپذیری و تبعیت از امام زمان خویش بود. هجرت ایشان از مدینه به سوی مرو، برای دیدار با امام رضا (ع) نه تنها یک سفر خانوادگی نبود، بلکه نشانهای از عشق و وفاداری به امام زمان و حرکت در مسیر رضای الهی بود.
مدیر حوزه علمیه خواهران نرجسیه شهرستان سنقر همچنین در وصف حضرت معصومه (س) عنوان کرد: از لحاظ اخلاقی و معنوی نیز حضرت معصومه (س) الگویی کمنظیر بودند. پاکدامنی، زهد، عبادت و عشق به خداوند از صفات برجسته ایشان بود و لقب «معصومه» که توسط امام رضا (ع) به ایشان داده شد، بیانگر طهارت درونی و روح بلند این بانوست.
وی پایان گفت: وجود مبارک حضرت معصومه (س) برای شهر قم و جامعه شیعه، نعمتی عظیم است. حرم مطهر ایشان نه تنها محل زیارت، بلکه کانون علم، معنویت و هدایت است؛ و چه زیبا که لقب « کریمه اهل بیت» از سوی بزرگان دین به ایشان داده شده است. باشد که ما نیز با الگو گرفتن از این بانوی بزرگ، در مسیر معرفت، تقوا، ولایتمداری و خدمت به دین گام برداریم.
خانوادهدوستی شاخصه بارز حضرت معصومه (س)
ناهید شاهملکی، از معلمان نمونه آموزش و پرورش شهرستان سنقر و کلیایی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی شبکه اطلاعرسانی مرصاد؛ اظهار داشت: از صفات پسندیده و نیکوی این بانوی عظیمالشأن، علاقه و دوستی زایدالوصفی است که ایشان به خانواده، به خصوص به برادر محبوبشان امام رضا (ع) داشتند. ایشان ۱۰ ساله بودند که پدر بزرگوارشان در زندان هارونالرشید به شهادت رسید و از آن به بعد در آغوش پرمهر امامت و ولایت تربیت یافتند.
وی همچنین عنوان کرد: درس دیگری که دختران ما میتوانند از این بانوی ارجمند بگیرند این است که ایشان خود با تلاش و پشتکار خویش به این مقام دست یافتهاند، زیرا امام کاظم (ع) دختران دیگری هم داشت ولی هیچکدام از آنها به چنین درجهای نرسیدند.
شاهملکی اظهار کرد: عواملی همچون تابع خانواده بودن، علم و دانش بسیار، شجاعت و دلیری، حمایت از حریم ولایت، تلاش و پشتکار بیحد و حصر و صدها دلیل دیگر، ما را به سمت الگوپذیری از این بانوی یگانه می کشاند. به امید آنکه بتوانیم از ادامهدهندگان راهشان باشیم.
زینب جاهدی، از اساتید حوزه علمیه نرجسیه در شهرستان سنقر و کلیایی در گفتگو با خبرنگار گروه فرهنگی شبکه اطلاعرسانی مرصاد؛ اظهار داشت: حضرت معصومه (س) نمونهای از حیا، متانت و دانش بودند. ایشان بهعنوان دختر، خواهر و عمه امام، با حضور آگاهانه در مسائل اجتماعی و مهاجرت به عشق امام زمان خود، امام رضا (ع)، اهمیت وفاداری به ولایت را آموزش دادند.
وی ادامه داد: حضرت فاطمه معصومه (س) جایگاه دینی والایی داشتند و در زمان خود به سئوالات مردم پاسخ میدادند. زمانی که حضرت موسی بن جعفر حضور نداشتند، ایشان به خوبی از عهده سئوالات دینی و شرعی برمیآمدند. آنقدر دانش ایشان بالا بود که امام موسی بن جعفر ایشان را نه فقط بهعنوان پدر بلکه بهعنوان عالمی دینی مورد تأیید قرار دادند.
جاهدی افزود: زنان، به خصوص دختران مسلمان باید از شخصیت والای حضرت معصومه الگو بگیرند و آن را در زندگی خود به بهترین شکل اجرا کنند تا بتوانیم شخصیت زن با هویت اسلامی را به درستی به جهانیان معرفی کنیم.
وی در پایان تأکيد کرد: روز ولادت این بانوی بزرگوار به عنوان روز دختر نامگذاری شده است تا ایشان الگویی تمامعیار از پاکدامنی، اخلاق کریمانه، معرفت و تلاش برای دختران مسلمان جهان باشند. به امید آنکه دختران جهان چراغی روشن در مسیر سعادت خود و جامعه باشند.
استاد حوزه علمیه نرجسیه شهرستان سنقر و کلیایی در مورد الگو قرار دادن حضرت معصومه (س) بیان کرد: حضرت معصومه (س) به عنوان دختر امام، خواهر امام و عمه امام (ع) نمونهای از حیا، متانت و علم بودند که با حضور آگاهانه در مسائل اجتماعی و هجرت از دیار خویش به عشق امام زمانش، امام رضا (ع)، وفاداری به ولایت را به همه آموختند.
جاهدی در ادامه بیان داشت: حضرت فاطمه معصومه (س) از جایگاه بالای دینی برخوردار بودند به صورتی که در زمان خود پاسخگوی سئوالات مردم بود، زمانی که حضرت موسی بن جعفر برای پاسخگویی به سئوالات دینی و شرعی شیعیان حضور نداشتند حضرت فاطمه معصومه (س) به درستی از عهده این امر بر میآمدند و آنقدر جایگاه علمی ایشان بالا بود که امام موسی بن جعفر نه به عنوان پدر بلکه به عنوان یک عالم دینی ایشان را قبول داشتند.
وی در ادامه عنوان کرد: زنان و به خصوص دختران مسلمان باید از تمام موارد شخصیتی که برای حضرت معصومه (س) وجود دارد و نقل شده الگو بگیرند و آنها را در زندگی خود به نحو احسن انجام دهند تا بتوانیم شخصیت زن با هویت اسلامی را به درستی برای جهانیان تفسیر و معنا کنیم.
جاهدی در پایان تصریح کرد: روز ولادت این بانوی بزرگوار روز دختر نامیده شده تا ایشان الگوی تمامعیار پاکدامنی، اخلاق کریمانه، معرفت و تلاش برای دختران مسلمان جهان باشند. به امید روزی که دختران جهان چراغ روشنی در مسیر سعادت خویش، جامعه و اجتماع باشند.
گزارش به قلم زهرا دانیاری؛ فعال رسانهای
انتهای خبر/
درباره نویسنده
لینک کوتاه خبر
نظر / پاسخ از
هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر میگذارید!