حالت تاریک
چهارشنبه, 31 اردیبهشت 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
۲۵ هزار ایرانی در انتظار پیوند اعضا
مسئول بیماری‌های خاص و پیوند اعضای علوم‌پزشکی کرمانشاه

۲۵ هزار ایرانی در انتظار پیوند اعضا

مسئول بیماری‌های خاص و پیوند اعضای دانشگاه علوم‌پزشکی استان کرمانشاه گفت: در حال حاضر ۲۵ هزار نفر در کشور نیازمند عضو پیوندی هستند و متأسفانه هر دو ساعت، یک نفر از این بیماران جان خود را از دست می‌دهد.

بهنام روندی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ در سخنانی با اشاره به روز اهدای عضو به تشریح فرآیند اهدای عضو از بیماران مرگ مغزی، ابعاد مختلف این اقدام انسان‌دوستانه را تبیین کرد و خواستار فرهنگ‌سازی گسترده‌تر در این حوزه شد.

 مسئول بیماری‌های خاص و پیوند اعضای دانشگاه علوم‌پزشکی استان کرمانشاه با تأکید بر این نکته که اهدای عضو تنها از بیماران دچار مرگ مغزی ممکن است، اظهار داشت: برای اینکه بتوان پروسه اهدای عضو را آغاز کرد، باید بیمار دچار مرگ مغزی شده باشد، مرگ مغزی به معنای از کار افتادن کامل عملکرد سلول‌های مغز است و این بیماران هیچ‌گاه به زندگی باز نمی‌گردند.

روندی در ادامه افزود: فرآیند شناسایی این بیماران توسط تیمی از دانشگاه علوم پزشکی به طور روزانه در بخش‌های مراقبت‌های ویژه (ICU) بیمارستان‌ها انجام می‌شود؛ بیمارانی که دچار کاهش سطح هوشیاری می‌شوند، مورد بررسی قرار می‌گیرند و اگر علائم مشکوک به مرگ مغزی داشته باشند، با انجام تست‌های اولیه و در صورت تأیید اولیه، روند بررسی توسط تیم تخصصی تأیید مرگ مغزی آغاز می‌شود.

به گفته مسئول پیوند اعضای دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، برای اعلام رسمی مرگ مغزی یک بیمار، پنج پزشک متخصص به‌صورت مستقل بیمار را معاینه می‌کنند، در نهایت نیز سازمان پزشکی قانونی وارد عمل می‌شود و با حضور نماینده خود در کنار بیمار، مرگ مغزی را به طور رسمی تأیید می‌کند؛ فقط پس از این مرحله است که اجازه داده می‌شود با خانواده بیمار برای اهدای عضو صحبت شود.

روندی تصریح کرد: در گفتگو با خانواده، به آن‌ها توضیح داده می‌شود که بیمارشان دیگر امکان بازگشت به زندگی ندارد و تنها فرصت کوتاهی برای گرفتن تصمیمی سرنوشت‌ساز باقی مانده است؛ در این مرحله، خانواده باید رضایت به اهدای عضو بدهند؛ رضایتی که تنها در صورتی امکان‌پذیر است که تمام اولیای دم بیمار با آن موافق باشند، اگر حتی یکی از آن‌ها مخالف باشد، اهدای عضو صورت نمی‌گیرد.

روندی با اشاره به اهمیت داشتن کارت اهدای عضو گفت: افرادی که در زمان حیات خود برای دریافت کارت اهدای عضو اقدام می‌کنند، در واقع نیت خود را نسبت به این اقدام خیرخواهانه اعلام کرده‌اند و این موضوع هنگام گفتگو با خانواده‌ها بسیار کمک‌کننده است؛ گاهی وقتی به خانواده‌ها اطلاع می‌دهیم که عزیزشان در زمان حیات کارت اهدای عضو داشته، تأثیر عمیقی می‌گذارد و راحت‌تر رضایت می‌دهند.

وی تأکید کرد: داشتن کارت اهدای عضو به تنهایی کافی نیست و رضایت خانواده همچنان ضروری است اما همین کارت می‌تواند راه را برای تصمیم‌گیری خانواده هموارتر کند.

وی با اشاره به اینکه برای دریافت کارت اهدای عضو نیز روند بسیار ساده‌ای تعریف شده است، بیان کرد: کافی است افراد در اینترنت با جستجوی عبارت «کارت اهدای عضو» یا «سامانه صدور کارت اهدای عضو» وارد سامانه شوند و با وارد کردن اطلاعاتی ساده مانند نام، نام خانوادگی، کد ملی و تاریخ تولد، کارت خود را دریافت کنند و آن را ذخیره یا پرینت کنند.

روندی توضیح داد: یک فرد مرگ مغزی می‌تواند با اهدای اعضای اصلی خود شامل قلب، کلیه‌ها، ریه‌ها، کبد، لوزالمعده و سایر نسوج مانند قرنیه، تاندون، رباط و استخوان، هشت بیمار را مستقیماً از مرگ نجات دهد و کیفیت زندگی چندین نفر دیگر را به‌طور قابل‌توجهی بهبود بخشد؛ برای مثال، اهدای قرنیه می‌تواند به بیماری که به دلیل سوختگی یا حادثه بینایی‌اش را از دست داده، بینایی ببخشد.

وی افزود: زمانی که خانواده‌ای با وجود غم از دست دادن عزیزشان، به اهدای عضو رضایت می‌دهند، در حقیقت زندگی او را در قالبی دیگر ادامه می‌دهند، این کار می‌تواند مایه تسلی خاطر خانواده نیز باشد که اعضای بدن عزیزشان همچنان حیات‌بخش باقی مانده‌اند.

روندی در بخش دیگری از صحبت‌های خود به آمار بیماران در صف انتظار پیوند عضو در کشور اشاره کرد و گفت: در حال حاضر ۲۵ هزار نفر در کشور نیازمند عضو پیوندی هستند و متأسفانه هر دو ساعت، یک نفر از این بیماران جان خود را از دست می‌دهد؛ از طرف دیگر، هر سال حدود ۴ هزار بیمار مرگ مغزی در کشور داریم که امکان اهدای عضو دارند، اما تنها حدود یک‌هزار خانواده رضایت می‌دهند.

وی افزود: اگر همه این ۴ هزار خانواده رضایت بدهند، نه‌تنها هیچ بیماری در صف انتظار باقی نمی‌ماند، بلکه لیست انتظار برای همیشه صفر می‌شود که این موضوع اهمیت فرهنگ‌سازی در زمینه اهدای عضو را به‌شدت بالا می‌برد

روندی در پاسخ به وضعیت استان کرمانشاه در حوزه اهدای عضو بیان کرد: در کرمانشاه مشارکت در دریافت کارت اهدای عضو خوشبختانه خوب بوده و افراد زیادی با استفاده از گوشی تلفن همراه در کمتر از چند دقیقه کارت خود را دریافت کرده‌اند اما متأسفانه در شاخص رضایت به اهدای عضو پس از مرگ مغزی، استان کرمانشاه در جایگاه بالایی قرار ندارد.

وی گفت: در حال حاضر فقط ۷۰۰ بیمار دیالیزی در کرمانشاه داریم که به کلیه پیوندی نیاز دارند. این در حالی است که تعداد بیماران نیازمند به پیوند قلب و کبد نیز بالاست البته لیست انتظار به صورت کشوری تنظیم می‌شود و بیماران بر اساس اولویت از سراسر کشور به مراکز پیوند در تهران، شیراز، مشهد، تبریز و غیره ارجاع داده می‌شوند.

روندی ادامه داد: برخی استان‌ها مثل تهران، تبریز، اصفهان، نیشابور و شیراز در صدر آمار اهدای عضو کشور هستند؛ استان کرمانشاه با وجود ظرفیت بالا و مشارکت مردمی، هنوز نتوانسته در جایگاه مطلوبی قرار گیرد. این مسئله به فرهنگ‌سازی و افزایش آگاهی مردم نیاز دارد.

روندی در پایان سخنان خود تأکید کرد: اهدای عضو، تنها راه نجات بیماران چشم‌انتظار است؛ مرگ مغزی بازگشت ندارد و تنها چیزی که از این اتفاق دردناک می‌توان خلق کرد، زندگی دوباره برای دیگران است و این کار، نه‌تنها نجات جان بیماران، بلکه نوعی باقیات صالحات برای فرد اهداکننده خواهد بود، خانواده‌ها می‌توانند با این تصمیم، عزیز خود را جاودانه کنند.

به گفته مسئول پیوند اعضای دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه، هر فرد می‌تواند با گرفتن کارت اهدای عضو، در زمان حیات خود سفیر این حرکت بزرگ انسانی باشد و چراغی را در مسیر نجات جان دیگران روشن کند.

انتهای خبر/

درباره نویسنده

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!