حالت تاریک
یکشنبه, 07 اردیبهشت 1404
آیا مایل به نصب وب اپلیکیشن پایگاه اطلاع رسانی مرصاد هستید؟
زباله‌گردی؛ چالش انسانی در سایه ضعف مدیریت پسماند
ناکارآمدی مدیریت شهری ادامه دارد!

زباله‌گردی؛ چالش انسانی در سایه ضعف مدیریت پسماند

زباله‌گردی یکی از پدیده‌های اجتماعی شهرستان سرپل‌ذهاب است که اغلب توسط افراد بی‌خانمان و معتادان برای کسب منفعتی هرچند بسیار اندک انجام می‌گیرد که باعث به‌وجود آمدن مشکلاتی در شهرستان شده است.

به گزارش خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ شهرستان سرپل‌ذهاب در استان کرمانشاه، با جمعیتی حدود ۹۰ هزار نفر، سال‌هاست با معضل مدیریت پسماند و زباله‌گردی غیر اصولی دست به گریبان است، این مشکل نه‌تنها چهره شهر را مخدوش کرده، بلکه سلامت ساکنان را به‌طور جدی تهدید می‌کند. 

این روزها از کنار هر سطل زباله‌ای که رد می‌شوی صحنه نازیبای حداقل دو نفر را می‌بینی که تا کمر داخل سطل شده و درآمد و نان خود را از میان زباله‌ها جستجو می‌کنند.

افراد بی‌خانمان، معتادان و برخی مواقع هم کسانی که به تازگی به فکر کسب درآمد و منفعت از این راه افتاده‌اند در ساعات مختلف و در مقابل دیدگان همه زباله‌ها را هم می‌زنند که شاید وسایلی قیمتی همچون ضایعات فلزی، قوطی‌های کنسرو، آبمیوه، کارتن و کاغذ ، پلاستیک و ... را از میان زباله‌ها پیدا کرده و برای به‌دست آوردن درآمدی حتی ناچیز آن‌را به ضایعاتی‌ها بفروشند و از این راه روزگار می‌گذرانند و امرار معاش می‌کنند.

مدیریت پسماندها و زباله‌ها برعهده شهرداری است اما روش دفع زباله و مدیریت پسماند در سرپل‌ذهاب همچنان به روش‌های سنتی و قدیمی انجام می‌گیرد و هیچ سایت بازیافت زباله‌ای در شهرستان وجود ندارد.

رشد کسب و کارهای مربوط به زباله‌گردی و جمع‌آوری ضایعات و فروش آن‌ها به کارخانجات بازیافتی تقریباً از بعد زلزله در شهرستان رواج و گسترش یافت و تلاشی برای مدیریت و ساماندهی این مشاغل انجام نگرفت ضمن اینکه مدیریت پسماند و استفاده از روش اصولی آن برای دفع زباله‌ها توسط شهرداری یا پیمانکاری از سوی آن می‌تواند برای شهر سود خوبی هم به‌همراه داشته و صرف امور زیباسازی شهر شود اما رها کردن این بخش از شهر که درآمد خوبی هم در آن نهفته باعث رشد قارچ‌گونه این مشاغل در سرپل‌ذهاب شده که بدون گشتن در میان زباله‌ها سود خوبی را نیز به جیب می‌زنند.

زباله‌گردی سلامت شهروندان را تهدید می‌کند

علی صفری از شهروندان سرپل‌ذهابی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: این روزها دیدن صحنه‌های زشت زباله‌گردی کار همه روزه ما شده است.

وی افزود: زباله‌هایی که جمع شده داخل کیسه زباله گذاشته شده و به سطل زباله منتقل می‌شود که از پخش آلودگی آن جلوگیری شود متأسفانه توسط این افراد زباله‌گرد بازشده و به‌هم زده می‌شود و آلودگی‌های آن فضا را دربر می‌گیرد.

این شهروند سرپل‌ذهابی گفت: شهرداری باید هرچه سریع‌تر با این افراد زباله‌گرد برخورد کند چون سلامت شهروندان را به‌خاطر می‌اندازند؛ تجمع زباله‌ها در مناطق مسکونی و طبیعت، پیامدهای بسیار بدی را به‌دنبال خواهد داشت که باید با برنامه‌ریزی مناسب از آن جلوگیری کرد.

شیوع بیماری‌های عفونی از پیامدهای زباله‌گردی

مریم قادری از دیگر شهروندان در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: یکی از این پیامدهای بد زباله‌گردی همان شیوع بیماری‌های عفونی است.

وی گفت: آلودگی منابع آبی از دیگر پیامدهای منفی زباله‌هاست که با تخلیه زباله‌ها در رودخانه‌ها انجام شده و آب این منبع را آلوده کرده و سلامت ساکنان حاشیه آن را تهدید می‌کند.  

این شهروند سرپل‌ذهابی خاطرنشان کرد: رشد زباله‌گردی همچنین باعث افزایش سگ‌ها و گربه‌های ولگرد می‌شود که در اثر تجمع زباله‌ها افزایش پیدا کرده و موجب انتقال بیماری‌هایی مانند هاری می‌شود.

مشاغل مزاحم باید در خارج از محدوده شهر  مشغول فعالیت باشند

مرزبان بساطی در گفتگو با خبرنگار گروه اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: زباله‌گردی یکی از پدیده‌های اجتماعی شهرستان سرپل‌ذهاب است که اغلب توسط افراد بی‌خانمان و معتادان برای کسب منفعتی هرچند بسیار اندک انجام می‌گیرد و باعث به‌وجود آمدن مشکلاتی در شهرستان شده است.

معاون امور عمرانی فرماندار سرپل‌ذهاب افزود: این افراد در تمام سطح شهر پخش شده و زباله‌های مردم را به امید یافتن وسایلی قابل فروش زیر و رو می‌کنند که این کار باعث برهم خوردن فضا، جداشدن زباله‌های بسته شده و گاهی اوقات پخش‌شدن زباله‌ها در اطراف می‌شود که سلامت مردم را به خطر انداخته است.

وی تصریح کرد: ضایعاتی‌های مقصد نهایی این افراد برای فروش دستاورد خود از زباله‌گردی‌های شبانه هستند که از این راه سود خوبی هم به جیب می‌زنند و کم‌ترین سود آن و بیشترین زحمت هم معمولا به همین افراد زباله‌گرد می‌رسد.

معاون فرماندار سرپل‌ذهاب خاطرنشان کرد: در کمیسیون ماده ۵۰ قانون شهرداری آمده است که مشاغل مزاحم باید در شهرک مشاغلی خارج از محدوده شهر جانمایی و مشغول فعالیت باشند لذا به تمام خریداران ضایعات سطح شهرستان ابلاغ شده که فعالیت آن‌ها در شهر ممنوع بوده و باید ظرف یک‌ماه آینده به شهرک مشاغل منتقل شوند.

بساطی افزود: در صورتی که این مشاغل به قانون تمکین نکرده و کسب و کار خود را به شهرک مشاغل منتقل نکنند برابر قانون با آن‌ها برخورد شده و نسبت به مهر و موم واحد صنفی آن‌ها اقدام خواهد شد.

تذکر کتبی برای مشاغل مزاحم صادر شده است

ابراهیم شهبازبیگی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ اظهار داشت: واحدهایی که به جای جمع‌آوری ضایعات آهنی این روزها مشغول جمع‌آوری زباله‌ها هستند علاوه بر سلامت خود، سلامت اطرافیان محل جمع‌آوری زباله‌ها را نیز به خطر انداخته‌اند که باید با آن‌ها برخورد لازم صورت گیرد.

شهردار سرپل‌ذهاب افزود: فعالیت خریداران ضایعات برابر بند ۲۰ ماده ۵۵ قانون شهرداری‌ها در داخل شهر ممنوع است که باتوجه به مزاحمت‌هایی هم که برای مردم ایجاد شده ابلاغیه‌های لازم به این عزیزان داده شده است.

شهبازبیگی خاطرنشان کرد: شهرداری سرپل‌ذهاب نسبت به ابلاغ کتبی، نصب بنر و سایر اقدامات آگاهی دهنده‌ها اطلاع‌رسانی به این مشاغل اقدام کرده و در فرصتی یک‌ماهه این انتقال را برعهده خود این افراد گذاشته شده است.

وی تصریح کرد: در صورتی که  ضایعاتی‌های سطح شهر از انتقال کسب و کار خود به شهرک مشاغل امتناع کنند کمیسیون مربوطه برای آن برگزار شده و با رأی لازم‌الاجرای این کمیسیون به سرعت این واحد‌های صنفی مهر و موم خواهند شد.

شهردار شهر سرپل‌ذهاب گفت: در تذکر کتبی که به این مشاغل داده شده حضور آن‌ها در محدوده شهر موجب آزار و اذیت شهروندان شده و فعالیت آن‌ها با توجه به آلودگی که ایجاد می‌کنند غیر قانونی بوده و از فعالیت آن‌ها در شهر جلوگیری به‌عمل خواهد آمد.

وی افزود: فعالیت این واحدها چون بیشتر مربوط به زباله‌ها است لذا آلاینده‌بودن و تولید آلودگی‌ها در آن موجب به خطر افتادن سلامت مردم و  نارضایتی شهروندان شده است که باید به سرعت این اماکن از سطح شهر جمع‌آوری شود.

شهرداری وظیفه‌ای برای تأمین مکان فعالیت این واحدها ندارد

شهبازبیگی با اشاره به تداوم فعالیت آن‌ها در مکانی خارج از شهر اذعان کرد: شهرداری وظیفه‌ای در قبال تأمين مکان برای فعالیت این واحدها ندارد و ما صرفاً به‌عنوان متولی شهر از فعالیت آن‌ها در داخل شهر جلوگیری می‌کنیم چون فعالیت آن‌ها در شهر ممنوع و غیرقانونی است.

به گزارش شبکه اطلاع‌رسانی «مرصاد»؛ پدیده زباله‌گردی و مشاغل مرتبط با ضایعات، گرچه بخشی از واقعیت اقتصادی و اجتماعی شهرهای بزرگ است، اما نباید به‌عنوان راهکاری پایدار برای مدیریت پسماند یا تأمین معیشت تلقی شود. 

فعالیت‌های غیررسمی در این حوزه، علاوه بر ایجاد مخاطرات بهداشتی و انسانی برای زباله‌گردها، چالش‌های متعددی نیز برای نظم شهری و فرآیند رسمی بازیافت به همراه دارد.

در این میان، شهرداری‌ها وظیفه دارند با ساماندهی نظام مدیریت پسماند، ایجاد زیرساخت‌های مناسب برای تفکیک و بازیافت، و همچنین حمایت اجتماعی از اقشار آسیب‌پذیر، به‌سمت حذف تدریجی این پدیده و جایگزینی آن با روش‌های انسانی و مؤثرتر گام بردارند.

امیدواریم در کنار شهرداری که این بار عزم خود را برای برخورد با این معضل جزم کرده سایر دستگاه‌های مرتبط نیز وارد میدان شده و با حمایت از شهرداری بتوانند سلامت شهروندان را تأمین کنند.

انتهای خبر/

لینک کوتاه خبر

نظر / پاسخ از

  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.

هنوز نظری ثبت نشده است. شما اولین نفری باشید که نظر می‌گذارید!